Чому саме назва «Ян Амор»?

2019-05-21

Ресторан «Ян Амор» у Тернополі є своєрідною візитною карткою міста. Нас рекомендують туристам, що бажають смачно повечеряти та приємно відпочити у найпопулярнішому закладі з вишуканими стравами та напоями. Гості, що приїхали до міста вперше, досить часто запитують в нас про назву ресторану. Вона напряму пов’язана з історією Тернополя. Ресторан названий в честь видатної історичної постаті, засновника міста – Яна Амора Тарновського. Для нас вибір був очевидним. Адже, для кожного, хто прагне успіху та розвитку, надзвичайно важливо знати про власну історію. Все нове та прогресивне базується на досвіді попередніх поколінь. Ми любимо своє місто, прагнемо зробити все можливе для того, щоб жителі та гості Тернополя відчули особливий домашній затишок та отримали найвищу насолоду від дегустації вишуканих страв та напоїв, приємної атмосфери та бездоганного сервісу. Ми творимо нову історію міста, але не забуваємо про минуле та здобутки наших видатних предків.

Сімейний ресторан "Jan Amor" від сім'ї "Файного міста" - пропонує тернополянам та гостям міста страви високої кухні

Бажаєте зрозуміти особливості Тернополя, відчути його атмосферу та унікальність? Завітайте до сімейного ресторану «Ян Амор», скуштуйте страви високої кухні та елітні вина. Наші гості отримують чудову можливість відпочити у затишному закладі та познайомитися з історією Тернополя.

Ким був Ян Амор Тарновський?

На щастя, у польських архівах збереглося досить багато документів, що описують життєвий шлях засновника Тернополя. Завдяки кропіткій роботі істориків, ми маємо можливість познайомитися з цією історичною постаттю та зрозуміти його роль в розвитку міста. Ян Амор Тарновський народився в січні 1488 року в родовому замку Лелівітів краківського каштеляна Яна Тарновського. То була шляхетна родина з сенаторським статусом. Маленький Ян виховувався при дворі кардинала Фридерика Яґеллончика, навчався у Краківській академії. Спочатку, через слабке здоров’я, хлопця готували до прийняття духовного сану та передали під опіку ксєндза Мацея Држевицького. Саме він помітив у Яна визначні здібності та переконав присвятити життя військовій чи державній службі. Хлопець отримав дуже хорошу на той час та різнобічну освіту – військову та гуманітарну. В 13 років Ян вперше побував на засіданні сейму. З 1508 до 1517 року Тарновський бере участь у військових походах, битвах з молдаванами, татарами, москалями. У 1518 році Ян подорожує по Святій Землі, відвідує всі визначні місця, пов’язані з постаттю Христа. Мандрівка заводить його до Єгипту, Александрії, Франції, Англії, Германії, Чехії. Під час подорожі Тарновський багато пише, занотовуючи свої враження. Його щоденники збереглися і вважаються істориками одним з найцінніших документальних свідчень про ту епоху. Після повернення до Польщі Тарновський знову вступає до війська та приймає участь у війні з турками. За визначні заслуги у 1527 році він отримує титул великого коронного гетьмана, стає воєводою і бере на себе відповідальність за оборону південних та східних кордонів Речі Посполитої від валахів і татар. Військові перемоги зробили Тарновського відомим та шанованим державним діячем у Європі. Водночас, Ян був дуже освіченою людиною. Він писав наукові трактати на тему планування військових дій, вів просвітницьку діяльність та виступав проти церковних судів над єретиками.

Ян Амор - історія Заснування та розвиток Тернополя

У 1540 році польський король Сіґізмунд видав Яну Амору Тарновському грамоту на будівництво замку та володіння землею на березі Серету в місцевості Сопільче (Топільче). Фортеця, що будувалася впродовж восьми років, мала обороняти південно-східні кордони Речі Посполитої від татар. Як свідчать документи, Ян Тарновський був добрим господарем. Він володів 10 містами та 120 селами, значна частина угідь знаходилася в Чехії. Проте, Ян встигав керувати справами своїх володінь та робив це у досить прогресивній на той час манері. До Тернополя, що мав дуже вигідне географічне положення, переселилися купці та ремісники. У 1548 року місто отримало Маґдебурзьке право, що надавало містянам значні привілеї – звільнення від сплати мита та податків, право на проведення ярмарків та утримання складів на товари закордонних купців. У 1550 році Ян Тарновський видає грамоту, що окреслює права та обов’язки жителів Тернополя. Серед найважливіших пунктів – особливі правила вибору ділянок під будівництво, вимоги до естетики будинків, загальна повинність по догляду за містом та озером. Ян Тарновьский був меценатом, колекціонером мистецьких творів, товаришував з видатними поетами, філософами та музикантами. Після його смерті (1561 рік) Тернопіль був у власності більше 10 вельможних сімей. Місто пережило кілька воєн, після яких було зруйноване вщент. Проте, Ян Амор Тарновський зумів закласти основи економічної свободи та розвитку, неповторного архітектурного стилю та унікальності Тернополя. 

Сучасне європейське місто запрошує гостей з усього світу до закладу вишуканої кухні "Ян Амор" від мережі ресторанів "Файне місто"

Сьогодні Тернопіль повернув особливий дух підприємництва. Для гостей та жителів України з різних регіонів місто цікаве багатою історією, чудовими можливостями для відпочинку та розваг, створення бізнесу у сприятливих умовах. Ресторан «Ян Амор» від «Файного» у Тернополі став найпопулярнішим та найсучаснішим закладом для сімейного відпочинку, відзначання урочистих подій, проведення ділових зустрічей та корпоративних свят. Ми прагнемо бути найкращими і пропонуємо свої відвідувачам елітні вина від всесвітньо відомих виробників, вишукані страви європейської кухні, домашній затишок та турботу. В Тернополі дуже багато цікавих історичних пам'яток, можливостей для сучасних розваг. Проте, ваше знайомство з цим самобутнім центром культури України буде неповним без відпочинку у закладах сім’ї ресторанів «Файного міста». Вам сподобаються наші ціни, якість страв, оригінальні рецепти та майстерність кухарів. Чекаємо на вас з нетерпінням. Гарантуємо бездоганний сервіс, приємну атмосферу та чудовий відпочинок.

Наступна стаття >Наступна стаття