Виникнення ресторанної культури у місті Тернопіль. Історія Сім'ї ресторанів Файного Міста

2020-07-29

Святкування весіль, хрестин, річниць, днів народжень – усе це зараз відбувається переважно в ресторанах. Кафе, бари, бістро, ресторани – це стало для нас таким звичним, що ми вже і не уявляємо своє життя без них. Ми йдемо до кафе чи ресторану повечеряти чи зустрітися з друзями, гарно провести час та навіть просто випити каву з десертом, і не задумуємося, коли виникли та як з’явилися перші заклади громадського харчування. Та їхня історія насправді дуже цікава і сягає глибокої давнини.

Історія мережі ресторанів: Перші кафе та ресторани

Перші «предки» сучасних ресторанів з’явилися ще в часи Античності та Середньовіччя. Що цікаво, це були переважно місця харчування для бідняків і подорожуючих, багачі та знать оминали такі місця. Перші таверни були тісні й душні, з поганою кухнею і дешевим алкоголем, який швидко розходився. 

Окремої уваги заслуговує Древній Китай, де вже в Х-ХІ століттях існувало чимало ресторанів, де їжа подавалася різної температури та по всіх правилах етикету. І харчувалися в них переважно чиновники та знать.

А ось те, що ми називаємо рестораном в сучасному розумінні, з’явилося приблизно 250 років тому в Франції. Саме слово «ресторан» походить від французького дієслова, яке в перекладі означає «відновлювати», «зміцнювати». Приблизно в 60-х роках XVIII століття в Парижі відкрився заклад, що спеціалізувався на приготуванні супів з яєць і м'яса, які, як вважалося, володіли відновлювальним ефектом. До кінця XVIII століття ресторани поширилися по всьому Парижу, супи з розряду цілющої їжі поступово перейшли в розряд звичайної, а ресторани стали закладами, що пропонували, як і тепер, вишукані страви.

Загалом, ресторан - це не винахід однієї людини, а плід діяльності багатьох людей з різних епох та країн, які привели його до сучасного стану.

Зараз популярні ресторани, кафе та бари «авторської кухні», заклади, які чітко спеціалізуються на певній кухні і концепції.

Історія закладів мережі Сім'я ресторанів Файного Міста розпочалася з Пабу Файне місто, який став чи не найулюбленішим закладом багатьох тернополян. Потім Клуб Файного, ресторан Jan Amor і Бар Пасаж Адлера 13. Далі з’явилися ресторани Na Nebi та Young.

А незабаром планується відкриття ще одного закладу мережі, за задумом це буде заклад в мексиканському стилі.

Які заклади в Тернополі обов'язково потрібно відвідати?

Заклади мережі Файного – це кращі ресторани Тернополя, де завжди приємна атмосфера, ввічливий персонал та смачна їжа. І кожен з них має свою неповторну концепцію.

  • Паб Файне місто – це місце з демократичними цінами, затишною та невимушеною атмосферою і смачною українською кухнею.
  • Клуб Файного – сіті-кафе з європейською кухнею, з акцентом на італійську.
  • В барі Пасаж Адлера вас навчать культурі споживання алкоголю, а ще тут найсмачніші в місті бургери.
  • Ресторан азіатської кухні ЯНГ можете відвідати, якщо хочете поїсти справді смачні суші, або ж шукаєте нічні заклади Тернополя, адже тут також запальні вечірки і бар.
  • На небі – це ресторан сучасної української кухні з акцентом на гриль та вино.
  • Ян Амор – затишний ресторан з вишуканою кухнею, але досить доступними цінами. Тут є великий вибір морепродуктів та вина з різних куточків світу.

Ресторани Тернополя від Сім’ї ресторанів Файного – це ті заклади, які справді варто відвідати, аби пізнати магію ресторанної культури сповна.

Наступна стаття >Наступна стаття