Перші сервіси доставки їжі: з чого все починалось?

2021-02-19

Сьогодні нікого не дивують сервіси з доставляння їжі, вони стали звичними для багатьох: зручно, швидко, можна смачно поїсти і не витрачати часу на приготування чи походи у кафе. Замовити їжу додому може кожен, для цього потрібен телефон, і вже за годинку улюблені блюда будуть на столі. Але як з’явилися перші такі сервіси і з чого все почалося? Запрошуємо на маленький історичний екскурс!

Доставка їди: від необхідності до звичного явища

Якщо раніше доставка їди асоціювалася виключно зі святом, наразі це вже буденність. На час пандемії такі послуги отримали ще більше попиту, заклади громадського харчування, які досі не надавали їх, змінили політику ведення бізнесу. А от в історичному розрізі це мало наступний вигляд:

  • В античному Римі були умовні перші фастфуди — термополіуми, в яких купували готову їжу "з собою” у горщиках, що зберігали температуру. Це схоже на те, як зараз можна замовити доставку їжі у спеціальних термобоксах.
  • В Індії ще у 19 столітті з’явилася даббавала — “кур’єри” пішки розносили гарячі страви робітникам, які через складну транспортну розв’язку не могли їздити додому та нормально харчуватися.
  • Колись традиційні щоденні постачання молока розв’язали проблему зіпсутого продукту, адже холодильники були не у всіх. У минулому столітті така практика була розповсюдженою у багатьох країн світу, зокрема у США.
  • У Лондоні за часів Другої світової активно залучали кухарів і волонтерів, що готували і розносили гарячі страви для тих, хто ховається від бомбардування. Така доставка їжі безкоштовно не лише рятувала життя, але й піднімала моральний дух громадян.
  • Розвиток та популяризація телебачення в Америці теж вплинула на delivery service. Американці швидко призвичаїлися замовляти піцу, не відриваючись від перегляду улюбленого шоу, чим спонукали рестораторів до розширення послуг. А зараз можна замовити їжу онлайн не лише до дому, але й на офіс, і не тільки снеки чи фастфуд, повноцінні обіди також.

Отже, індустріалізація, медіа та загальний розвиток культури приготування та споживання їжі сприяли тому, що зараз ми маємо такі зручні сервіси. Їжа з доставкою у м. Тернопіль також має попит, особливо на час карантину: тернополяни хочуть ласувати улюбленими стравами вдома і на роботі.

Де замовити їжу, щоб швидко, смачно і доступно? Сім’я ресторанів Файного Міста завжди виручить!

З появою та активним розвитком інтернету фуд-делівері став невіддільною частиною життя сучасних мешканців мегаполісів. Люди цінують свій час, хочу отримати максимум від відпочинку та роботи. Замовити їжу стало простіше, аніж піти у ресторан і тим паче приготувати власноруч. Подібні сервіси не втратять актуальності, навіть більше — вони неодмінно отримають чималий апгрейд і стануть буденним явищем абсолютно для кожного.

Мережа ресторанів Файного Міста вже давно тримає руку на пульсі гастрономічних забаганок тернополян, ми доставляли смачні страви ще до того, як це стало мейнстрімом! Обирайте улюблені блюда та насолоджуйтеся ними будь-де:

  • Мінімальне замовлення для доставлення Тернополем 200 грн, за місто — 300 грн.
  • Безкоштовна доставка їжі по місту при купівлі на суму від 450 грн, за місто — від 500 грн. При замовленні на меншу суму, вартість доставки складає 30 грн і 50 грн відповідно.

До речі, з ресторанів ЯНГ і НА НЕБІ доставляємо по Тернополю також безкоштовно, за місто доставлення лише 50 грн. На сайті і в застосунку FAINE MISTO можна обрати обід чи вечерю вже зараз!

Наступна стаття >Наступна стаття